Τρίτη 25 Φεβ 2020 03:03:38 μμ    
 
 
 
 
 


Σημαντικά Γεγονότα

Το Έργο
Δημαρχιακή Θητεία
Κοινωνικές Υπηρεσίες
Ποιοτικές Υπηρεσίες
Νέες Τεχνολογίες
Εθελοντισμός
Φυλακές
Εκπαίδευση
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Αθλητισμός
 

Ενημέρωση

Ομιλία του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά σε εκδήλωση για τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης 17/04/2013

Την τεράστια σημασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως σταθεροποιητικού παράγοντα της κοινωνίας, εν μέσω δραματικών οικονομικών εξελίξεων, τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Στέφανος Χρήστου, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση του Ομίλου Προετοιμασίας Στελεχών Αυτοδιοίκησης (ΟΠΣΑ), η οποία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 1/4/2013.
Το θέμα της εισήγησης του κ. Χρήστου ήταν «οι τρέχουσες κοινωνικές ανακατατάξεις με την Αυτοδιοίκηση σε ρόλο εγγυητή της κοινωνικής σταθερότητας και ισορροπίας». Υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα οι δραματικές οικονομικές εξελίξεις (μείωση μισθών, ανεργία, μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων κλπ) των τελευταίων χρόνων, πραγματοποιήθηκαν ραγδαία και αιφνίδια, ενώ η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται εκ των υστέρων να λειτουργήσει ως «θεραπαινίδα», παρά τη μείωση των πόρων της και τη θεσμική της υποβάθμιση.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά μίλησε για «νέα κέντρα ιδιωτικής χρηματοπιστωτικής και επενδυτικής ισχύος, τα οποία προσπαθούν να επιβάλλουν μια στυγνή και ανελέητη αγορά, περιστέλλοντας τον όποιο ρόλο της πολιτικής και των εκφραστών της». Η απάντηση σε αυτό δεν μπορεί να είναι ο ανέξοδος λαϊκισμός και οι λεονταρισμοί αλλά κατΆ αρχάς «η ψύχραιμη θεώρηση των πραγμάτων από το πολιτικό προσωπικό πολιτικό και από τους πολίτες».
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης είναι εξαιρετικά κρίσιμος: «Για να αποτελέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση σταθεροποιητικό παράγοντα και να υπερβεί τον περιχαρακωμένο εαυτό της, θα πρέπει να βρει ταυτότητα ως λαϊκό κατοχυρωμένο συνταγματικό δικαίωμα μέσω μιας πολυκεντρικής Ελλάδας με απόλυτα εκδημοκρατισμένο πολιτικό σύστημα και διαβαθμική συνεργασία», είπε.
Η Αυτοδιοίκηση σήμερα υποβαθμίζεται οικονομικά και θεσμικά: «Οι αυθαίρετες και αντισυνταγματικές περιστολές πόρων φθάνουν στο 55% και ουσιαστικά τείνουν να συρρικνώσουν τον θεσμό στην συνείδηση των πολιτών. Ο θεσμός της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, που είναι κατΆ εξοχήν αναπτυξιακός σε περιόδους κρίσης, βιώνει αυτήν την ασφυξία. Εν τούτοις πολεμά και αγωνίζεται πολλές φορές για την κατοχύρωση των θεσπισμένων και των αυτονόητων».
«Η πολυκεντρική Ελλάδα των Περιφερειών αποτελεί απάντηση και ανάχωμα στις υφεσιακές και αντιαναπτυξιακές πολιτικές των Μνημονίων. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν πραγματικά στην πρόοδο και την ανάπτυξη θα πρέπει να εργαστούν για να διαμορφωθούν νέοι συσχετισμοί στον χώρο της Αυτοδιοίκησης», επισήμανε ο κ. Χρήστου και πρόσθεσε: «Η αναβάθμιση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης πρέπει να συνδεθεί με την ενίσχυση της τοπικής και περιφερειακής δημοκρατίας και του δημοκρατικού προγραμματισμού. Η εδραίωση του πολιτικού και αναπτυξιακού ρόλου της Αυτοδιοίκησης αποτελεί απεξάρτηση από το κράτος. Κύρια πηγή εξάρτησης είναι οι κρατικές επιχορηγήσεις και η περιορισμένη φορολογική ελευθερία των ΟΤΑ. Είναι καιρός να μπει σοβαρά στο τραπέζι η περίφημη φορολογική αποκέντρωση που θα δώσει νέες ευθύνες αλλά και νέα προοπτική στην Αυτοδιοίκηση».

Στην ίδια εκδήλωση μίλησε ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κ. Ιωάννης Καραβοκύρης, με θέμα «ο ρόλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και η ουσιαστική συμβολή του στην χρηστή δημοσιονομική διαχείριση» και τόνισε το σημαντικό ρόλο του οργάνου ως προς την προσπάθεια διασφάλισης της διαφάνειας και της χρηστής λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, καθώς επίσης και ελέγχου της νομιμότητας και όχι της σκοπιμότητας, όπως είπε.
Για «τη συμβολή της Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν από την μεταναστευτική πολιτική» μίλησε, τέλος, ο διδάκτωρ Νομικής κ. Μάρκος Παπακωνσταντής. Σημείωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει τη νόμιμη μετανάστευση ως θέμα ένταξης, ενώ την παράνομη ως θέμα ασφάλειας, αντιδρώντας στην πρώτη με οδηγίες, ενώ στη δεύτερη με κανονισμούς», απαριθμώντας προβλήματα και καταλήγοντας πως γίνονται σημαντικές προσπάθειες εξομάλυνσης της κατάστασης και απλοποίησης κάποιων διαδικασιών, προκειμένου να καλλιεργηθεί η κοινωνική συνοχή μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος και ιδρυτής του Ο.Π.Σ.Α , κ. Θεόδωρος Γεωργάκης, πρώην Δήμαρχος Ηλιούπολης & Αντιπρόεδρος της Ένωσης Δημάρχων Αττικής. Μεταξύ των παρισταμένων ξεχώριζαν ο Δήμαρχος Γλυφάδας κ. Κωνσταντίνος Κόκκορης, ο Δήμαρχος Χαλανδρίου κ. Γεώργιος Κουράσης, ο Δήμαρχος Βύρωνα κ. Νίκος Χαρδαλιάς, ο Δήμαρχος Σαρωνικού κ. Πέτρος Φιλίππου, ο Δήμαρχος Δάφνης – Υμηττού κ. Μιχαήλ Σταυριανουδάκης, η Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου κ. Μαρία Ανδρούτσου, ο Δήμαρχος Αλίμου κ. Αθανάσιος Ορφανός, ο Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης κ. Χρήστος Κορτζίδης και οι πρώην δήμαρχοι κ. Παύλος Καμάρας (πρώην Δήμαρχος Πεύκης και Πρόεδρος της Ένωσης Δημάρχων Αττικής), Στέλιος Λανδράκης (Γλυφάδας), Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος (Χαλανδρίου), Βαγγέλης Χριστοφυλλάκης (¶νω Λιοσίων – Φυλής), Θάνος Βεζυργιάνης (Δάφνης – Υμηττού), Δημήτρης Μανάος (Ψυχικού), Στέλιος Κοροβέσης (Αγίου Στεφάνου), Αργύρης Αργυρίου (Αλίμου), Βασίλης Ξένος (Αλίμου), Δημήτρης Ευσταθιάδης (Ελληνικού – Αργυρούπολης).


Από το Γραφείο Τύπου

Πίσω