Τρίτη 25 Φεβ 2020 01:27:36 μμ    
 
 
 
 
 


Σημαντικά Γεγονότα

Το Έργο
Δημαρχιακή Θητεία
Κοινωνικές Υπηρεσίες
Ποιοτικές Υπηρεσίες
Νέες Τεχνολογίες
Εθελοντισμός
Φυλακές
Εκπαίδευση
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Αθλητισμός
   
ΤΟ ΕΡΓΟ

ΦΥΛΑΚΕΣ


Οι αγώνες μας για την απομάκρυνση των Φυλακών.

Από την πρώτη στιγμή των αγωνιστικών μας κινητοποιήσεων, κανείς δεν πίστευε πως οι φυλακές Κορυδαλλού θα μπορούσαν να απομακρυνθούν.

Είχαν, μάλιστα χαρακτηρίσει τον Δήμαρχο Στέφανο Χρήστου, για τις πρωτοβουλίες και το όραμά του, «ρομαντικό»(!!!).

Κι όμως! Με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του Δήμου και των Δημοτών, καταφέραμε:

  1. Να μην επεκταθούν οι φυλακές.

  2. Η έκταση του πρώην Ασύλου να παραχωρηθεί στον Δήμο. Σήμερα, σε αυτό το χώρο κτίζονται σχολεία και αύριο το καινούργιο. Σύντομα στον ευρύτερο χώρο θα κτιστεί το νέο Δημαρχείο.

  3. Να πραγματοποιηθεί η μερική απομάκρυνση των γυναικείων φυλακών με το κλείσιμο ορισμένων από τις πτέρυγές του.

Η ολική απομάκρυνση των φυλακών: αδιαπραγμάτευτος στόχος

Από το 1995 με πρωτοβουλία του Δημάρχου Στέφανου Χρήστου δημιουργείται επιτροπή για την απομάκρυνση των φυλακών με τη συμμετοχή όλων των φορέων του Κορυδαλλού. Διοργανώνονται δύο ανοικτά Δημοτικά Συμβούλια (το ένα μπροστά στο χώρο των φυλακών κατά τη διάρκεια της μεγάλης εξέγερσης) και πανκορυδαλλιώτικη συγκέντρωση για το ίδιο θέμα με πρωτοφανή συμμετοχή.

Το 1996 μετά από έντονους αγώνες και προσπάθειες παραχωρείται ο χώρος του αναμορφωτηρίου στο Δήμο Κορυδαλλού. Από το 1997 αρχίζει η αποσυμφόρηση των φυλακών Κορυδαλλού, με τη μεταφορά των νεαρών κρατουμένων και το Σωφρονιστικό Κατάστημα Ανηλίκων μεταφέρεται στον Αυλώνα. Κατά το διάστημα 1998-2000 ήταν συνεχείς οι αγώνες και οι προσπάθειες που έφεραν τελικά το 2001 την συνυπογραφή του Χρονοδιαγράμματος Απομάκρυνσης των φυλακών. Κατά το 2002 προχώρησαν οι δημοπρατήσεις από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και άρχισαν να μεταφέρονται κρατούμενοι από τον Κορυδαλλό στον Ελαιώνα Θηβών.   

Τον Φεβρουάριο του 2003 έγινε n μεγάλη συγκέντρωση που με βάση αυτή εξειδικεύτηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ότι οι Γυναικείες Φυλακές Θα πάνε στα Βάγια της Βοιωτίας και τέσσερις νέες φυλακές στις Σέρρες, στα Γρεβενά, στη Δράμα και στο Δομοκό θα δεχθούν κρατούμενους από τις αντρικές φυλακές.

Τον Δεκέμβριο του 2003 θεμελιώθηκαν από τον Δήμαρχο και τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης τα τέσσερα παραπάνω καταστήματα.

H σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης προχωρά την ανέγερση σωφρονιστικών καταστημάτων σε Τρίκαλα, Σέρρες, Γρεβενά, Δράμα, Δομοκό. Τα νέα όμως καταστήματα θα είναι μεγαλύτερης χωρητικότητας, αντί για 300 θα στεγάζουν 400 κρατούμενους και θα μεταφέρονται εκεί κρατούμενοι κατά 90% από τον Κορυδαλλό. Άλλαξε επίσης τον σχεδιασμό για τις Γυναικείες Φυλακές, που τις μεταφέρει στον Ελαιώνα Θηβών (αρχές του 2007 και αποδίδεται ο χώρος των 20 από τα 26 στρέμματα που καταλαμβάνουν στο Δήμο για τα έργα πρασίνου και αναψυχής, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του Υπουργού. Επίσης, νομοθετούνται ειδικά μέτρα (μείωση ποινών, αποποινικοποίηση διαφόρων αδικημάτων κλπ.) για την αποσυμφόρηση

Στις 23 Μαΐου 2005 επιτυγχάνεται άλλη μια νίκη στο μεγάλο και δύσκολο αυτό θέμα, αφού το Διευρυμένο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθηνών και Πειραιώς, συνεδρίασε στον Κορυδαλλό υπό την Υπερνομάρχη Φώφη Γεννηματά και τον Νομάρχη Γιάννη Μίχα και αποφάσισε ομόφωνα ότι θα πρέπει άμεσα να φύγουν οι Γυναικείες Φυλακές και να παραχωρηθεί ο χώρος του Νοσοκομείου στο Δήμο, ενώ θα πρέπει να επισπευσθούν οι εργασίες στα άλλα καταστήματα των φυλακών.

Στις 25 Μαΐου 2005 ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αναστάσης Παπαληγούρας αναφέρει στη Βουλή ότι το 2005 τελειώνει το κατάστημα στη Δράμα και το 2006 θα περατωθούν άλλα τέσσερα καταστήματα, υπογραμμίζοντας ότι πρώτη προτεραιότητα είναι n μεταφορά των φυλακών Κορυδαλλού.

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2005 σε ανεπίσημη επίσκεψή του στον Δήμαρχο Στέφανο Χρήστου, ο Υπουργός ανακοινώνει ότι το αμέσως επόμενο διάστημα δημοπρατούνται οι εργασίες προσαρμογής στον Ελαιώνα Θηβών για να μεταφερθούν οι Γυναικείες Φυλακές.

Τώρα πλέον όλος ο πολιτικός κόσμος, τρεις πρωθυπουργοί (Ανδρέας Παπανδρέου, Κώστας Σημίτης και Κώστας Καραμανλής), όλα τα κόμματα, n Αυτοδιοίκηση στο σύνολό της (Τοπική και Νομαρχιακή) είναι απερίφραστα στο πλευρό μας. Κρίνεται λοιπόν n αξιοπιστία ΟΛΩΝ από τον Κορυδαλλιώτικο λαό. Εμείς αγρυπνούμε και αγωνιζόμαστε μέχρι την τελική δικαίωση.

Το 2006 πραγματοποιήθηκε άλλη μια μεγαλειώδης συγκέντρωση έξω από τις φυλακές αποσπώντας τη διαβεβαίωση του υπουργού Δικαιοσύνης πως μέχρι τον Δεκέμβριο 350 γυναίκες κρατούμενες θα έχουν μεταφερθεί στον Ελαιώνα Θηβών και σταδιακά έως τις αρχές του 2007 θα έχουν μεταφερθεί σε νέα καταστήματα κράτησης, αποκλειστικά κρατούμενοι των δικαστικών φυλακών Κορυδαλλού.

'Ήδη στο διάστημα αυτό και μέχρι τις ημέρες που διανύουμε έχουν αποσυμφορηθεί οι φυλακές κατά 950 περίπου κρατούμενους. Ήτοι από τους 2500 κρατούμενους που είχαμε στις φυλακές Κορυδαλλού σήμερα κρατούνται 1600 περίπου.